SZOMOLYA

Főoldal

Március 15.-ei megemlékezés


Szomolya Önkormányzata 2011 március 14.-én, hétfőn 16 órától tartotta meg az 1848/49-es Szabadságharcra való megemlékezést. A megemlékezés a Közösségi Házban volt, ahol a Himnusz után Guczi István polgármester mondta el beszédét, majd a Szomolyai Eljáró Gyerekek színvonalas műsorát tekinthették meg a résztvevők, melynek részeként a Magyarok szövetsége Szomolyai Közössége részéről Lukács Ernő szavalta el, a gyerekekkel közösen, Petőfi Sándortól a Talpra magyart. Ezt a Rece Hagyományőrző Egyesület ünnepi dalcsokra követte.
Majd Kövecses Zsolt nyitotta meg a teremben található Fotókiállítást, melyet a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. Szervezett és a környéken készült képek voltak láthatóak.
A program végén a Polgármesteri Hivatal homlokzatán található emlékművet koszorúzták meg a résztvevők.

A rendezvényen rendkívül sokan vettek részt, a helyiség teljesen megtelt.

És most szokás szerint jöjjenek a képek:Vissza


**********

Szomolya Község Önkormányzata 1. alkalommal jelent meg az abádszalóki TISZATOR elnevezésű Böllérversenyen.


Községünk vezetői úgy gondolták, hogy jó alkalom a település hírnevének öregbítésére egy böllérverseny. Így 2011. március 12.-én egy szép tavaszi, szombati napon a polgármesterünk és néhány képviselő a feleségeikkel felkerekedtek hajnali 5 órakor és meg sem álltak az abádszalóki TISZATOR elnevezésű összejövetel színhelyéig.
A csapattal tartott Alfred Kalbfuss Szomolya díszpolgára, kedves felesége és néhány segítő.
Miután berendezkedett a csapat, a szervezőktől átvettük az Európai Unió által is elfogadottan elkábított és leszúrt disznót.

Mielőtt hozzáláttak volna a munkához, megitták a reggeli jóféle házi vegyest, hogy erőt nyerjenek a napi munkához.

A disznó perzselését, mosását valamint az egész napi munkát egy hivatásos böllér végezte és felügyelte, e közben az asszonyok hagymát pucoltak és cseresznyét magvaztak. Az alapötlet, hogy valami különlegességgel álljunk elő, így talán sikerül a zsűri érdeklődését is felkelteni. A különlegességet Szomolya „nemzeti” gyümölcse, a rövidszárú fekete cseresznye szolgáltatta. A Szomolyai Cseresznyés Hurka ötlete Guczi István polgármesternek köszönhető, aki saját maga már készített ilyen különlegességet. A polgármester úr és a képviselők már szerették volna a tardi Hurka Fesztiválon is elkészíteni a cseresznyés hurkát, de ott egyéb okok miatt nem tudtak résztvenni.
A disznó véréből készített hagymás sült vérrel, majd sült kolbásszal, sima és cseresznyés hurkával és toros káposztával kínáltuk a vendégeket. A cseresznyés hurka tarolt. Volt olyan résztvevő, aki háromszor jött vissza a szomolyai portára, hátha kaphat már belőle. De a zsűrit is megfogta az ötlet és az íz, mivel a hurka kategóriában Szomolya csapata a Szomolyai Cseresznyés Királyok kapták a fődíjat. A nagy érdeklődés miatt a Fülöp István képviselő által felügyelt sütők alig bírták a folyamatos munkát.
A jó hangulathoz talán a RECE Hagyományőrző Egyesület dalcsokra is hozzájárult.

A nap végére a jóféle itókák fogyasztását követően kevés ember maradt szárazon, de véleményem szerint ezzel nincs is semmi baj, mivel a disznótorok velejárója a szintén hungarikumnak számító pálinka is.

Talán nem lehetünk teljesen elégedettek, mivel több kategóriában is lehetett volna nyerni, de ne feledjük el, hogy első ízben szerepelt szomolyai csapat a TISZATOR-on. Jövőre visszatérünk és tarolni fogunk!

Most pedig szokás szerint jöjjenek a képek:
Polgármester úr nyilatkozik a TV-nek


Az első helyezett


Kóstoló a zsűrinek


Vissza

Fotók: Daragó László, Kövecses Zsolt**********

Kőkultúra pályázat projekt megnyitó


A beszámolóm kicsit megkésve jelenik meg, de talán nem okoz problémát a kedves olvasó számára. Községünk, Szomolya hat másik szomszédos Bükkaljai településsel alakított egy konzorciumot és közösen pályáztak a Kőkultúra nevet viselő pályázaton.

A hét település: Bogács, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Noszvaj, Szomolya, Tard

A települések vezetői felismerték, hogy külön-külön esélytelenek pályázati úton nagyot alakítani, de ha összefognak, akkor egy sikeres turisztikát előtérbe helyező és fellendítő fejlesztést tudnak véghezvinni. A környékre jellemzőek a riolittufába vágott pincék, pinceházak, valamint a keményebb kőből kifaragott építőelemek és műremekek.
Ezt a sajátosságot helyezték az egyes pályázatok megírásánál az előtérbe.

2011. február 23.-án szerdán, több éves pályázat írás és javítgatás után eljött az a nap, melyre minden résztvevő várt. Ezen a napon került sor a hivatalos megnyitóra. A megnyitót megelőzte egy képzés, mely során a résztvevők hasznos információkat kaptak a projekt reklámozásával és megjelenésével kapcsolatban.
A megnyitóra Szomolyán került sor, a Daróczi-Nagy pincészetben. Azért itt, mert Guczi István, Szomolya polgármestere a konzorcium vezetője.
Először a képzés volt megtartva a Közösségi Házban (Mely a homlokzati részével talán méltan hirdeti a kőkultúránk létjogosultságát.), ezt követték a pincészet udvarán az interjúk (három tv és két rádió is kérdezgette Guczi Istvánt, konzorciumvezetőt, Nagy Lajosnét, a pincetulajdonos feleségét és Kósik Istvánt, Cserépfalu polgármesterét). Ez után a pincében a hét polgármester ismertette a településeik pályázatát, majd következett egy állófogadás.

És most szokás szerint jöjjenek a képek:

Vissza


**********

Fénylánc Magyarországért

Beszámoló


A Magyarok Szövetsége Szomolyai Közössége csatlakozott a Fénylánc Magyarországért mozgalomhoz. ennek kapcsán 2010. december 21.-én, kedden 17 órától tartották a szertartást a Szomolya határában található Nagy völgy tetőn.
A kezdeményezést támogatta az Önkormányzat és a Szomolyáról Eljáró Gyerekek Baráti Köre is.
17 órára sokan gyülekeztek a napközben elkészített helyszínen. A szervezők forralt borral, meleg teával és süteménnyel várták az érdeklődőket.
A műsort Vincze László nyitotta, majd Demeter Laci bácsi elmondott egy verset, Ködös Imre és felesége is szólt a tömeghez. Mindeközben a jelenlévők körbe állták a farakást és mindenki megfogta a mellette álló kezét, így egy zárt gyűrű alakult ki. Király Lajos meggyújtotta a tüzet.

Az egész program célja az volt, hogy az összefogásra és az összetartozásra hívja fel az emberek figyelmét.

Menet közben nagyon sokfelől hallottam a tetszés hangját. Sokan azt méltatták, hogy a hideg és a hó ellenére sokan gyűltünk össze és több ilyen és ehhez hasonló programot kellene megszervezni, mely összekovácsolja az embereket.

A sötét nem igazán a fényképezőgép és a kamera barátja, de azért megpróbáltam képeket készíteni, melyekből egy párat az alábbiakban láthatnak:


Vissza


**********

Karácsonyi vásár és Karácsonyfa díszítő verseny
Beszámoló


A Községi Önkormányzat az idén már második alkalommal rendezte meg a Karácsonyi vásárt és a Karácsonyfa díszítő versenyt.
Karácsonyi vásár jó pár évvel ezelőtt már volt Szomolyán, de valamilyen ok miatt feledésbe merült. Az Önkormányzat 2009-ben gondolta úgy, hogy újra el kellene kezdeni ezt a hagyományteremtést. Sajnos az idén is kevesen jöttek mind árulni, mind pedig vásárolni.
Viszont a Karácsonyfa díszítő verseny után volt érdeklődés, ami immáron a második volt Szomolyán. Az információim szerint közel 20 fát díszítettek fel egyéni jelentkezők és csoportok. Sajnos az idén csak szomolyai jelentkezők díszítettek fát, de ez egyáltalán nem adhat okot a kesergésre.
A Zsűri elnöke, Tóth Tibor tanár úr elmondta, hogy nagyon nehéz volt döntést hozniuk, mert minden fa nagyon tetszett a zsűrinek. A díszítések saját készítésűek voltak.

És most következzen a képes beszámoló:

Vissza


**********

Idősek napja


Szomolya Község Önkormányzata már hagyományosan minden évben Karácsony előtt köszönti az idős embereket egy ünnepség keretében.
Az idén, 2010.december 18.-án, szombaton 13 órára várták az idős embereket az Általános Iskolába. Az ünnepséget Guczi István polgármester köszöntője nyitotta.
A köszöntőt követően az óvodások zenés műsora, Papp József köszöntője, Guczi Réka furulya előadása, Lukács Ernő szavalata, Bóta Lili és Fülep Péter tánc előadása, Szomor Istvánné népdal éneke, melyet Szegedi Gyula hegedűn kísért, Bene Flóra és Bene Judit felolvasása Somogyi Dénes bácsi könyvéből, Kovács Imre bácsi szavalata, a noszvaji zeneiskolások műsora, a Borbarátok Legényegylet dalos műsora és a Rece Hagyományőrző Egyesület műsora szórakoztatta a megjelenteket.

A műsorszámok között két alkalommal számos ajándékcsomag került kisorsolásra, így nagyon sokan távozhattak egy meglepetéssel gazdagodva.
A rendezvény ideje alatt üdítőt és süteményeket valamint röviditalt és bort kínáltak a hivatal dolgozói és a képviselők.

És most következzen néhány kép:

Vissza


**********